خرابکار موفقیت

خرابکار موفقیت

خرابکار موفقیت

انتقاد مخرب یکی از زیان بارترین رفتار انسانی به شمار می آید. انتقاد مخرب عزت نفس را کاهش می دهد، تولید تصویر ذهنی بد می کند و عملکرد فرد را خراب می کند. انتقاد مخرب اعتماد به نفس کودک را خراب می کند، به طوری که او احساس حقارت می کند و هرگاه بخواهد کاری صورت دهد مرتکب اشتباه می شود.

مشخص گردیده که والدین به طور متوسط در ازای یک تشویق، هشت بار فرزندشان را مورد انتقاد قرار می دهند. والدین اغلب بدون اینکه متوجه باشند، برای بهبود رفتار فرزندانشان از آنها انتقاد می کنند. اما با این سیاست، متاسفانه، به ضد آنچه می خواهند می رسند.

انتقاد مخرب سببی است که کودک احساس عدم صلاحیت بکند، احساس کند که نابسنده و بی کفایت است. احساس خشم می کند، رفتار تدافعی پیش می گیرد. می خواهد کارش را به شکلی جبران کند. یا فرار می کند یا بر پدر و مادر می تازد.

بچه هایی که به خاطر عملکرد تحصیلی شان مورد انتقاد قرار می گیرند، به زودی میان کاری که در مدرسه می کنند و احساسی که نسبت به خود دارند یک تداعی منفی به وجود می آورند. این گونه از کار مدرسه متنفر می شوند و در مواقعی، حتی اگر بتوانند، از رفتن به مدرسه دست می کشند.

گاه اشخاص در حالی که به ظاهر گمان می کنند که انتقاد سازنده می کنند، انتقادشان مخرب است. آنها از آن جهت انتقادشان را سازنده می نامند زیرا می خواهند یک اقدام توجیهی کرده باشند.

انتقاد مخرب زمینه ساز بسیاری از مسائل شخصیتی است و میان اشخاص و افراد تولید خصومت می کند. وقتی بچه خا در سنین کودکی مورد انتقاد قرار می گیرند، خیلی زود می آموزند که از خودشان انتقاد کنند. خودشان را تحقیر می کنند، خودشان را ارزان می فروشند و پیوسته در این فکر هستند: “من به اندازه کافی خوب نیستم.”





دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.